Chronomed Home Bookmark Contact
Home
 • Cliënten
  • Slaap problemen
  • Medicatie
  • Winterdepressie
  • Apneu
  • Snurken
  • Ploegendiensten
  • Chronische Vermoeidheid
  • Mondschild
  • Burn Out
 • Verwijzers
  • Indicaties
  • Behandelingen
  • Resultaten
  • Online verwijzen
  • Aanvraag Verwijsformulier
Bedrijven Topport
 • Media
  • Pers
  • Scientific Update
 • voorlichting
  • Factsheets
  • Test en check
 • Actueel
  • Nieuws
  • Op deze website
  • Vacatures
Over ons Contact
Chronomed

Nieuws

Slaapstoornissen in het nieuws


Blauw licht maakt alerter
Bewuste dromers meer alert
Versnelde tumorgroei door slaapverstoring
Geel licht gezonder voor nachtwerker
Sociale leven beïnvloedt tienerslaap
Betere slaap zonder sigaretten
Slaapbehoefte door leren
Licht invloed op gezondheid patiënten
Slank door vast slaapritme
Hyperactief door onregelmatige slaap
Schone hersenen door slaap
Onvoldoende herstel na ‘bijslapen’
Yoga helpt bij insomnie menopauze
Middagslaapje helpt kleuters bij leren
Agressievere huidkanker bij slaapapneu

FAQ Lichttherapie

ChronoMed > FAQ Lichttherapie

over winterdepressie en lichttherapie

Wat is winterdepressie, SAD en "winterblues"?
In de winter hebben veel mensen last van klachten als lusteloosheid, vermoeidheid, gewichtstoename en moeite met opstaan. Dit begint vaak als de dagen korter worden en verbetert vaak vanzelf in het voorjaar. We spreken dan van een "seasonal affective disorder", ofwel SAD, in de volksmond ook wel winterdepressie genoemd. Bij sommigen zijn de klachten zo hevig dat het gewone dagelijks functioneren lastig wordt. Zij voelen zich de hele dag somber en moe, zijn geneigd sociale contacten te vermijden en worden minder productief op hun werk. Sommigen slapen wel een paar uur extra per nacht en gaan soms ook overdag nog slapen, of komen in de winterperiode flink aan. Veel vrouwen hebben extra last van premenstruele klachten (PMS). Iemand met SAD hoeft niet al deze symptomen te ondervinden. Bij de een staat het overmatig eten en snoepen voorop, bij de ander de vermoeidheid en bij een volgende de stemmingsklachten. Wanneer er slechts een aantal symptomen van SAD voorkomen, spreken we van een 'winterblues'. Bij zowel winterdepressie als winterblues is lichttherapie doorgaans de aangewezen behandeling. Disclaimer: deze informatie is niet bedoeld noch geschikt ter vervanging van een diagnostisch consult. Raadpleeg altijd een deskundige voor u een behandeling start. ChronoMed kan u hierbij helpen.

Wat is lichttherapie?
Lichttherapie is goed getimede blootstelling aan licht van een bepaalde intensiteit. Licht dat gebruikt wordt heeft een intensiteit van 2.500 tot 10.000 lux, is hoogfrequent en vrij van ultraviolette straling. Op de schadelijke UV-straling na, is het licht "full spectrum", dat wil zeggen dat net als in natuurlijk zonlicht alle frequenties licht vertegenwoordigd zijn. Het licht komt uit een apparaat dat iets weg heeft van een grote gezichtsbruiner. Een lichttherapie sessie vindt plaats op een specifiek tijdstip en heeft een duur van 15 tot 45 minuten. Een lichttherapie behandeling is altijd een kuur en bestaat dus uit meerdere sessies. Zowel de timing van de lichttherapie, als de intensiteit van het licht, als de duur van de sessie zijn bepalend voor het effect. Disclaimer: deze informatie is niet bedoeld noch geschikt ter vervanging van een consult of als gebruiksaanwijzing voor een lichttherapie behandeling . Raadpleeg altijd een deskundige voor u een behandeling start. ChronoMed kan u hierbij helpen.

Werkt een zonnebank ook?
Neen, een zonnebank werkt niet. Reden hiervoor is dat het licht uit een zonnebank vooral ultra-violet licht is. Dit licht geeft u een bruine kleur. Licht dat gebruikt wordt voor een lichttherapie behandeling is zogenaamd “full-spectrum”: het bevat alle lichtfrequenties die ook in natuurlijk zonlicht zitten, maar juist behalve ultra-violet licht. Uiteraard kan een zonnebank u wel een prettig gevoel geven, maar biedt geen oplossing tegen winterdepressieve klachten.

Als ik de lampen vervang door sterkere lampen, werkt dat dan ook?
Veel mensen met een winterdepressie, en met name diegenen met de mildere "winterblues", vinden het prettig hun lampen in huis te vervangen door lampen met een hogere intensiteit. Onderzoek wijst echter uit dat mensen met een winterdepressie een veel hogere intensiteit licht nodig hebben dan de gewone lampen kunnen bieden. De therapeutische niveau's liggen tenminste 5 keer hoger dan de maximale intensiteit van een gewone lamp.

Werkt lichttherapie echt?
Vanaf ongeveer 1980 is er enorm veel onderzoek gedaan naar de effecten van lichttherapie. Bij duizenden personen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Azië. Mits de indicatie juist is gesteld en de lichttherapie op een juiste manier wordt gegeven knappen mensen er sneller én meer van op dan van een antidepressivum. Doorgaans is lichttherapie al in binnen een week werkzaam terwijl het bij antidepressiva meestal 4 tot 6 weken duurt voor de eerste resultaten merkbaar worden. In Nederland adviseren het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Trimbos Instituut lichttherapie als voorkeuze behandeling bij winterdepressieve klachten.

Hoe werkt lichttherapie?
Hoewel de therapeutische effecten van een lichttherapie onomstotelijk bewezen zijn en veel van de fysiologische gevolgen bekend zijn, zijn de mechanismen achter de effecten nog steeds onduidelijk. Wat we wel weten is dat het biologische klok hormoon melatonine onmiddellijk daalt na blootstelling aan licht van voldoende intensiteit. Dit is misschien de basis van de therapeutische werking. Op deze manier is namelijk de biologische klok te beïnvloeden, die naast het slaap-/waakritme ook dagelijkse bioritmen als hormoonsecretie of lichaamstemperatuur regelt.

Heeft lichttherapie bijwerkingen?
De bijwerkingen van lichttherapie zijn, mits ondergaan op basis van een degelijke indicatiestelling en de behandeling op een juiste manier is uitgevoerd, doorgaans minimaal. De meest genoemde bijwerkingen zijn geïrriteerde ogen, hoofdpijn, onrust, duizeligheid en misselijkheid. Deze verdwijnen meestal snel. Een meer ernstige bijwerking is het overactief worden, niet meer rustig aan kunnen doen, rusteloos en zelfs roekeloos worden, slapeloos en prikkelbaar worden. We hebben het dan over manie, of - in mildere vorm - hypomanie. Sommige mensen zijn hier kwetsbaar voor. In dergelijke gevallen is het dan ook beslist af te raden lichttherapie te ondergaan zonder klinische begeleiding. Ook is er wel eens melding van gemaakt dat lichttherapie psychotische klachten of suicidaliteit in de hand zou kunnen werken. Hoewel de bijwerkingen dus doorgaans minimaal en van kortdurende aard zijn is het erg verstandig vooraf door een deskundige vast te laten stellen of lichttherapie iets voor u kan betekenen en hoe u dit op een veilige manier kunt doen. ChronoMed kan u hierbij van dienst zijn.

Wordt men bruin van lichttherapie?
Neen, u wordt niet bruin van lichttherapie. Reden hiervoor is dat het licht uit een zonnebank vooral ultra-violet licht is. Dit licht geeft u een bruine kleur. Licht dat gebruikt wordt voor een lichttherapie behandeling is zogenaamd "full-spectrum": het bevat alle lichtfrequenties die ook in natuurlijk zonlicht zitten, maar juist behalve ultra-violet licht. U wordt dus niet bruin van lichttherapie.

Kan lichttherapie met antidepressiva worden gecombineerd?
Vaak kan lichttherapie gewoon gecombineerd worden met antidepressiva, bijvoorbeeld wanneer de antidepressiva maar gedeeltelijk werken. Er zijn echter antidepressiva, maar ook andere medicijnen bekend (zoals bijvoorbeeld lithium), die de lichtgevoeligheid van de ogen kunnen beïnvloeden. In dat geval kan de intensiteit en/of de duur van de blootstelling aan het licht worden aangepast. Het is daarom verstandig vooraf vast te laten stellen of en hoe lichttherapie geschikt voor u is. ChronoMed kan u hierbij van dienst zijn.

Wanneer mag men geen lichttherapie?
Wanneer er sprake is van het ontbreken van de ooglens (afakie) mag u geen lichttherapie. Relatieve contra-indicaties zijn psychose, manie of suïcidaliteit. Dan dient extra zorgvuldig te worden uitgezocht of en hoe lichttherapie iets voor u kan betekenen. Daarnaast is voorzichtigheid geboden bij bepaalde oogziekten zoals diabetische retinopathie, macula degeneratie of retinitis pigmentosa. In al deze gevallen is lichttherapie onder begeleiding van een deskundige aan te bevelen. ChronoMed kan u daarbij van dienst zijn.

Kan ik lichttherapie gewoon zelf thuis doen?
Net als bij andere vormen van depressie kan winterdepressie en winterblues het gewone dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Daarom adviseert ChronoMed, evenals bijvoorbeeld de Society for Light Treatment & Biological Rhythms (SLTBR), om geen winterdepressie te behandelen met lichttherapie zonder toezicht, behandeladvies en/of indicatie van een gekwalificeerd deskundige. Een lichttherapie moet op de juiste manier worden toegepast om verzekerd te zijn van goede resultaten en zo min mogelijk bijwerkingen of risico's. Ook is voor sommigen lichttherapie niet de best mogelijke of aangewezen behandeling. Zelfs na een succesvolle behandeling kan uw situatie een jaar later dusdanig veranderd zijn, dat een volgende behandeling anders moet worden ingericht. ChronoMed kan u - ook wanneer u zelf een lichtbak mocht hebben aangeschaft - online helpen met diagnostiek, indicatiestelling en een behandeladvies op maat.

Wat patiënten zeiden:

Slaaptraining“Terugkijkend had ik er eigenlijk als kind al last van. Ik dacht er mee te moeten leven. Bij ChronoMed heb ik uiteindelijk de oplossing gevonden. Elk jaar een kuurtje lichttherapie en ik voel me de hele winter fit!”
 

Mw. de L. uit Zoetermeer (38 jaar).


Quickscan Winterdepressie
FAQ Lichttherapie
Online Behandeladvies
Login SAD-Center
Aanmelden Nieuwsbrief

In mijn omgeving komen slaapproblemen niet voorReslaten inladen, een ogenblik geduld aub


Nieuwsbrief

Copyright © 2018 ChronoMed. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Webdesign:
Webdesign Bureau