Chronomed Home Bookmark Contact
Home
 • Cliënten
  • Slaap problemen
  • Medicatie
  • Winterdepressie
  • Apneu
  • Snurken
  • Ploegendiensten
  • Chronische Vermoeidheid
  • Mondschild
  • Burn Out
 • Verwijzers
  • Indicaties
  • Behandelingen
  • Resultaten
  • Online verwijzen
  • Aanvraag Verwijsformulier
Bedrijven Topport
 • Media
  • Pers
  • Scientific Update
 • voorlichting
  • Factsheets
  • Test en check
 • Actueel
  • Nieuws
  • Op deze website
  • Vacatures
Over ons Contact
Chronomed

Nieuws

Slaapstoornissen in het nieuws


Blauw licht maakt alerter
Bewuste dromers meer alert
Versnelde tumorgroei door slaapverstoring
Geel licht gezonder voor nachtwerker
Sociale leven beïnvloedt tienerslaap
Betere slaap zonder sigaretten
Slaapbehoefte door leren
Licht invloed op gezondheid patiënten
Slank door vast slaapritme
Hyperactief door onregelmatige slaap
Schone hersenen door slaap
Onvoldoende herstel na ‘bijslapen’
Yoga helpt bij insomnie menopauze
Middagslaapje helpt kleuters bij leren
Agressievere huidkanker bij slaapapneu

Circadiaan Ritme Slaapstoornis (CRSD)

ChronoMed > Voorlichting > Factsheets

Terug naar het overzicht

Wat houdt het in?


Mensen die last hebben van circadiaan ritme slaapstoornissen (CRSD, circadian rhythm sleep disorder) hebben slaappatronen die niet overeenkomen met de gebruikelijke slaaptijden 's nachts. De volgende vier circadiane ritme-slaapstoornissen worden in hun eigen stukje uitgebreider beschreven:
 

 1. Uitgestelde of vertraagde slaapfasestoornis: Men valt laat in slaap (bijv. tussen 4 en 6 uur in de nacht),  iedere nacht. Als gevolg daarvan wordt  men iedere dag pas in de middag wakker.
 2. Vervroegde slaapfasestoornis: Men valt 's avonds vroeg in slaap (bijv. om 6 uur in de  avond), iedere nacht. Als gevolg hiervan wordt men iedere dag vroeg wakker (bijv. rond 2 uur 's nachts).
 3. Onregelmatig slaap-waakritme: Het slaappatroon is opgebroken in kleine stukken. Men doet in een periode van 24 uur meerdere dutjes.
 4. Het freerunning type: Men gaat iedere dag later naar bed en is ook geneigd iedere dag later op te staan.


Wanneer men slaapt en ontwaakt op de verkeerde tijden, komt het patroon meestal overeen met één van de bovengenoemde slaapstoornissen.

Het probleem kan het gevolg zijn van het gebruik van middelen, in dat geval noemt men het een 'circadiaan ritme slaapstoornis veroorzaakt door middelen'. Deze diagnose wordt alleen gesteld indien men - wanneer het middel niet werd gebruikt - geen last zou hebben van de slaapstoornis.

Het probleem kan het gevolg zijn van een medische aandoening, in dat geval wordt het aangeduid met de naam 'circadiaan ritme slaapstoornis als gevolg van een medische aandoening'. Deze diagnose wordt alleen gesteld wanneer men - als de aandoening niet aanwezig zou zijn geweest - geen last zou hebben van de slaapstoornis. 

Ook kan het zijn dat het patroon wordt veroorzaakt door ploegendiensten of een jet lag.

Wanneer het slaappatroon niet voldoet aan een van de hierboven genoemde ritmestoornissen en er geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden voor het verkeerde slaap-waakritme, krijgt men de diagnose 'circadiaan ritme slaapstoornis, niet anderszins omschreven'. Deze 'rest-diagnose' wordt soms ook tijdelijk gegeven wanneer men nog bezig is met onderzoeken.


Wie hebben er last van?

Er zijn heel veel middelen die het slaap-waakritme kunnen ontregelen. Per middel verschilt het nogal hoeveel mensen daadwerkelijk last krijgen van een circadiaan ritme slaapstoornis veroorzaakt door middelengebruik.

Veranderingen in het slaappatroon worden waargenomen bij verscheidene medische aandoeningen. Het percentage mensen dat een circadiaan ritme slaapstoornis als gevolg van een medische aandoening ontwikkelt verschilt per medische aandoening. Het is ook onduidelijk hoe vaak een circadiaan ritme slaapstoornis, niet anderszins omschreven, voorkomt. Soms is het een tijdelijke diagnose.


Hoe weet ik dat ik hier last van heb?
 

 1. Slaap je op de verkeerde tijden?
 2. Zorgt je slaapprobleem ervoor dat je niet goed slaapt of overdag slaperig bent?
 3. Heeft je slaapprobleem een negatief effect op je sociale leven of je werkprestaties?

Heb je deze vragen met 'ja' beantwoord, heb je mogelijk last van een circadiaan ritme slaapstoornis.

 1. Slaap je op de verkeerde tijden als gevolg van het gebruik van een middel?
 2. Slaap je op een normale tijd wanneer je het middel niet gebruikt?

Heb je deze vragen met 'ja' beantwoord, heb je mogelijk last van een circadiaan ritme slaapstoornis veroorzaakt door middelengebruik.

 1. Slaap je op de verkeerde tijden als gevolg van een medische aandoening?
 2. Sliep je normaal voordat de medische aandoening ontstond?

Heb je deze vragen met 'ja' beantwoord, heb je mogelijk last van een circadiaan ritme slaapstoornis als gevolg van een medische aandoening.

 1. Slaap je op de verkeerde tijden en heb je een ander patroon dan de andere circadiane ritme-slaapstoornissen.
 2. Zorgt je slaapprobleem ervoor dat je niet goed slaapt of overdag erg slaperig bent?
 3. Heeft je slaapprobleem een negatief effect op je sociale leven of werkprestaties?
 4. Wordt je probleem niet veroorzaakt door een van de volgende oorzaken?

Heb je deze vragen met 'ja' beantwoord, heb je mogelijk last van circadiaan ritme slaapstoornis, niet anderszins omschreven.


Andere oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
- Een andere slaapstoornis
- Een psychische stoornis


Moet ik hulp zoeken?

Ja. Het is verstandig om advies te vragen aan een slaapspecialist. Deze stoornissen kunnen problemen veroorzaken in je werk en je sociale leven. De stoornissen kunnen ervoor zorgen dat je geïsoleerd raakt. Dit kan de aandoening verergeren. Ook de maatregelen of middelen die sommige mensen zelf nemen om het slaappatroon te veranderen kunnen de stoornis doen verergeren of voor andere problemen zorgen.

ChronoMed kan je helpen circadiane ritme slaapstoornissen adequaat het hoofd te bieden. Oorzaken kunnen worden opgespoord en eventueel behandeld.

Een Circadiaan Ritme Slaapstoornis (CRSD) kan adequaat worden opgespoord met een melatoninebepaling.


Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van circadiaan ritme slaapstoornissen is erop gericht je te helpen 's nachts aan één stuk door te slapen en overdag een lange periode achtereen wakker te zijn.

Een behandeling bestaat meestal uit ( een combinatie van) chronotherapie, lichttherapie, praktische adviezen en het optimaliseren van de bioritmiek.

Behandeling van circadiaan ritme slaapstoornissen als gevolg van middelen gebruik is erop gericht met de middelen te stoppen. Het stoppen kan het beste in overleg met een slaapspecialist worden gedaan. Wanneer een middel nodig is voor de behandeling van een medische of psychische aandoening kan er gekeken worden of er andere medicatie mogelijk is.

Tip voor verder lezen: 'Was het maar weer lente! Over winterdepressie, lichttherapie en bioritmes'Interesse

Individuele behandeling bij slaapproblemen

SlaaptrainingChronoMed geeft behandelingen op maat, die gebaseerd zijn op de aard van de klachten, de oorzaak ervan én de factoren die de klachten in stand houden. De therapie is daardoor altijd resultaatgericht en efficiënt.


ChronoMed geeft slaaptraining

WinterdepressieChronoMed geeft slaaptraining. Deze is bedoeld voor mensen met milde slaapklachten, die een individuele behandeling te intensief vinden. De slaaptraining bestaat uit zes bijeenkomsten (vijf plus één follow-up) en wordt gegeven in kleine groepjes..Copyright © 2018 ChronoMed. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Webdesign:
Webdesign Bureau